torsdag 29 oktober 2015

Fundacion Sentires

Som vi redan har nämnt och som många av er redan vet så var Indra i Colombia för första gången redan för dryga två år sedan då hon var här och jobbade som volontär i tre månader. Det var en väldigt bra upplevelse och under våra dagar i Bogota var det självklart att vi skulle hälsa på där hon jobbade, Fundacion Sentires. 



Beläget i ett av världens största slumområden, Ciudad Bolivar i södra Bogota, mer exakt i kvarteret El Tesoro (översatt skatten) är Fundacion Sentires en plats dit barn i området kan komma efter skolan för att få hjälp med läxor, leka med sina vänner och få massor av kärlek istället för att driva runt på gatorna medan deras föräldrar jobbar nästan dygnet runt för att få ihop mat till familjen. Sentires startades för 7 år sedan av två kvinnor från Bogota, Natali och Johanna och idag jobbar även Giselle med verksamheten på heltid. Så här beskriver de syftet med Sentires:

"The FOUNDATION SENTIRES is a non-profit entity responsible for providing educational, psychological, recreational and nutritional support for children with limited resources in the neighborhood El Tesoro, located in Ciudad Bolivar, Bogotá, Colombia. The foundation is committed to children’s rights and improving their quality of life, so that both, young people and adults may have a better future."

I övrigt har de i perioder olika personer som volontärt kommer in och har lektioner med barnen i allt från bild och form till matte eller musik. I dagsläget har de rum för 50 barn mellan fem och tolv år och verksamheten sker i ett hus som de hyr. Dock finns planer på att utvidga verksamheten då de sparar till att bygga ett större hus på en tomt de har köpt i närheten. 


När vi kom dit denna gång överöstes vi av nyfikna blickar och utrop. När lugnet hade lagt sig fick barnen sen köra en frågerunda för att få veta vilka vi var och vad vi gjorde där. Flera av barnen var kvar från när Indra var där senast vilket var väldigt roligt och när Mattias musikintresse upptäcktes blev vi genast tillfrågade om vi skulle vilja spela piano med barnen. Nyligen fick de nämligen skänkt till sig flera synthar, men som ännu inte kommit till användning. Detta ledde därefter till att vi återvände de följande två dagarna, och lärde barnen blinka lilla stjärna och jingle bells, Mattias som pianolärare och Indra som tolk. 







Våra dagar där var fantastiska och energin och glädjen inne på Sentires gör att man trots den lilla ytan och den ibland otroligt höga ljudvolymen bara vill komma tillbaka. Det är en väldigt fin plats helt enkelt och man märker att det är viktigt för barnen. Giselle berättade en dag på vägen hem med ett leende på läpparna att föräldrar använder lite som ett hot om till exempel skolan inte sköts eller grönsakerna inte äts att barnen inte ska få gå till Sentires, vilket brukar vara väldigt effektivt. 


Vi har nu bestämt oss för att dels tillbringa ytterligare några dagar på Sentires om någon vecka och hjälpa till så gott vi kan med läxor och piano och allt däremellan, men vi tänkte också passa på att göra en donation medan vi är här och kan föra över pengar direkt till deras konto. Skulle någon av er därhemma känna att ni också vill vara med och ge ett bidrag till 
verksamheten får ni mer än gärna höra av er till någon av oss så kan vi samordna. 

(Nå oss gör ni lättast på mail : mattiasgranbom@gmail.com, indra.angberg@gmail.com eller via Facebook)

Vill ni läsa mer om Fundacion Sentires kan ni göra det här: http://fundacionsentires.org/


2 kommentarer:

  1. Vilka lyckliga ungar!
    Ni gör verkligen skillnad!
    Stora kramar från Tranås!
    Mormor, morfar, Stefn och Annika

    SvaraRadera
  2. Härligt att prata i går, och spännande och roligt att läsa om denna fantastiska verksamhet. Inte svårt att se dig och Indra framför sig med alla barnen! :) Vi swishar ett bidrag till donationen, Matto. Hoppas att Amazonasturen blir härlig. Ser fram emot foton. Och akta er för pilgiftsgrodor. Sa jag det? Puss!!!

    SvaraRadera