måndag 16 november 2015

Salento


Från Medellin tog vi oss sedan vidare med buss ca fem timmar söderut till Salento. Det är ett av några mindre samhällen som ligger i Eje Cafetero, kafferegionen. Här produceras merparten av Colombias kaffe varav 80% exporteras till andra länder. 


Vi kom fram till staden utan att ha hunnit boka hostel och åkte därför med en australienska vi träffade på bussen till hennes hostel för att se om det fanns plats där. Detta hostel heter La Serrana och ligger en bit utanför staden och är kombinerat hostel och ekofarm med fantastisk utsikt. Som tur var fanns det plats och det slutade med att vi sov första natten i ett slags stort tält som inuti såg ut som ett vanligt dubbelrum. Lite Harry Potter-feeling. Efter första natten blev det dock lediga sängar i ett dorm så då flyttade vi dit istället.


Första dagen bestämde vi oss snabbt för att vi ville besöka en kaffefarm så vi bad om råd på hostelet vilken de rekommenderade och blev då rådda att besöka en liten helt oganisk kaffefarm en halvtimmes promenad bort. Promenaden dit var väldigt vacker och någonstans längs vägen började Indra känna igen sig.  Hon besökte nämligen Salento förra gången hon var i Colombia och när vi till sist anlände till kaffefarmen visade det sig dessutom vara densamma som hon besökt två år tidigare. Väldigt roligt tyckte både hon och de som driver farmen. Väl där tog vi sedan en timmes rundtur och guidning bland plantagen där vi fick höra om allt från odling till export. Farmen heter Don Elias efter ägaren och de har odlat kaffe i tjugo år nu. Väl värt ett besök om ni någon gång kommer till Salento. Förutom kaffe odlar de även allt från bananer till ananas och avokado, till stor del för att förbättra förhållandet för kaffeplantorna, då tex bananträden ger välbehövlig skugga.





Förutom kaffeodlingar ligger också Valle de Cocora i närheten av Salento. Valle de Cocora är en dal där världens högsta palmer växer och för att se detta kan man enkelt ta en jeep (alla taxi-bilar där är öppna jeepar!) från Salento (ca 20 min) och sen ta en femtimmarsvandring runt dalen. När vi gjorde detta började vi dock lite för sent och en tjock dimma hann lägga sig över dalen, vilket gjorde utsikten skymdes. Men det som vi ändå såg var väldigt vackert och vandringen var väldigt bra! Vi avslutade med att prova en "genväg" genom en kohage vilket visade sig inte vara så poppis hos de som ägde korna... 







Dagen efter begav vi oss åter till Bogota efter att ha gjort yoga ute på gräset på hostelet. Puss och kram! 

Patacon - en lokal specialitet från Salento gjord på platano




1 kommentar:

  1. Fantastiska foton! Det sista ser ut som en oljemålning ... Hoppas att ni har kryat på er nu så ni orkar med nästa etapp på resan. Ser fram emot att se lite hav på bilderna. Och inga fler genvägar genom kohagar! :) Vi mår bra, men det som hände i Paris i fredags finns ständigt närvarande. Tänker mycket på er. Förstås. KRAMAR. <3

    SvaraRadera