fredag 11 december 2015

So long Colombia

MInför våra sista dagar i Bogota kollapsade vi båda två i en rejäl influensa med feber, halsont och hosta och blev tyvärr sängliggande våra tre sista dagar där. Som tur var hann vi innan vi blev sjuka ändå säga hejdå till Sentires då vi bjöd på mellanmål och sen också vara med på en fest som en skola med äldre elever från en annan del i Bogota kom och anordnade för barnen. Så lite av ett avslut på tiden där fick vi ändå. 





Dessutom hann vi i alla fall friskna till rätt rejält innan vi tisdag 17 november satte oss på planet till Cartagena vid Colombias norra kust för att spendera vår sista vecka i Colombia där. 

Vi började som sagt i Cartagena, en stad med en äldre del i kolonial stil som står i stor kontrast till en närliggande halvö totalt täckt av vräkiga 25 våningshotell. Staden är ett av de största turistmålen i Colombia, bodde för invånare och turister och det märks för allt är ganska turistigt, men den äldre delen av staden är verkligen fin, så den är verkligen värt ett besök. Stränder hittade vi finare längre upp mot kusten. 





Därefter åkte vi nämligen vidare till Santa Marta där vi bodde i ett område som heter Rodadero och ligger utanför staden precis vid stranden. Även här fann vi allt ganska turistigt, men vi bodde på ett jättebra hostel (Calle 11) och staden är en bra utgångspunkt för många utflykter. Vi tog en dagstur till Minca där man kan vandra till ett vattenfall, vilket var superfint. Har man fler dagar på sig kan man härifrån även ta en vandring till Ciudad Perdida (Den försvunna staden) som är ruiner från ett samhälle grundat tidigare än Machu Picchu och som man bara når till fots.  





Från Santa Marta hade vi först tänkt besöka den stora nationalparken Tayrona som ska vara fantastisk och som ligger nära Santa Marta, men oturligt nog för oss så stängdes parken under hela november månad på begäran av urbefolkningen. De ansåg nämligen att naturen i parken behöver få en chans att repa sig, för det är så mycket turister där. Väldigt bra tycker vi, men tråkigt att det timade när vi var där! Istället fick vi tips om ett litet ställe längre norrut vid namn Palomino och det visade sig vara otroligt vackert med en riktig paradisstrand. Perfekt för att bara slappa på stranden och koppla av några dagar! 



Efter dessa dagar var det sedan dags att återvända till Cartagena för att därifrån ta oss vidare till vår nästa destination Panama genom att segla över Karibien. 

Allt som allt är vi otroligt nöjda med vår tid i Colombia och även om vi hann se och uppleva mycket här finns det så otroligt mycket mer att se. Här finns verkligen allt möjligt, från fantastiska stränder till djungler och snötäckta berg, och inte minst fantastiska människor. Så får ni möjligheten borde nu verkligen åka hit! Ett filmtips är Magia Salvaje, som handlar om Colombias natur. 


Men nu, mot Panama! 
Kram!

2 kommentarer:

  1. Hej från Tranås! Vilka fina bilder. Spännande att få följa med på äventyret. Vi vill gärna vara med och bidra till verksamheten på Sentires - så vi skickar ett bidrag med mamma Gunilla. Det blir vår julklapp till hela familjen. God fortsättning på resan, varm och solig advent och sen GOD JUL! Kramar från Mormor och Morfar.

    SvaraRadera
  2. Hej från mig också! Svårt att läsa texten i detta inlägg - den är svag och ljusgul ... men det kanske inte är nåt i kan göra nåt åt. Gick bra att läsa på mobilen. Härligt att ni är i Costa Rica nu. Ha det underbart! Kramar.

    SvaraRadera